onload="mapaStart();skoczDoAdresu('ul. Tomasza Zana 18A, 60-691 Poznań'); return false;">
facebook
Polski English Deutsch

Kebab drobiowy vs. kebab wołowy

Kebab jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni orientalnej. Połączenie bułki, warzyw oraz mięsa z dodatkiem sosów jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również wyjątkowo sycące. Danie to może być przygotowane na ponad dwadzieścia sposób, najbardziej znane są jednak kebaby drobiowe i wołowe. Które mięso należy więc wybrać podczas kupowania kebaba?

Kebab drobiowy AliBaba

Kebab drobiowy

  • FS (Filet 100%)
  • M4 (75% filet, 25% udo)
  • M2 (50% filet, 50% udo)
  • M5 (70% udo, 30% filet)
  • U (100% udo)

 

Kebab wołowy AliBaba

Kebab wołowy

  • KB (kebab berliński, do 40% mięso wołowe, 15% indyk,
  •      tłuszcz wołowy)
  • KBp (kebab berliński PRESTIGE, do 40% mięso wołowe, 15% indyk,
  •      z domieszką jagnięciny)
  • KW (do 60% mięso wołowe, 15% indyk z domieszką jagnięciny)
  • KW 30% (30% płaty, do 60% mięso wołowe, 15% indyk,
  •      z domieszką jagnięciny)
  • KJ (30% jagnięcina, 40% wołowina, 15% indyk)
  • KJ extra (do 30% jagnięcina, do 40% wołowina, 15% indyk)
Inne produkty mięsne

Inne produkty mięsne

  • Kebab pieczony drobiowy M2
  • Kebab pieczony berliński KB
  • Sich kebab
  • Szaszłyk drobiowy
  • Hamburger

 

 

Mięso - najważniejszy składnik kebaba

Najbardziej klasyczny kebab przygotowywany jest przede wszystkim z drobiu lub wołowiny. Tradycyjnie w krajach arabskich nie używa się wieprzowiny. Każdy rodzaj mięsa musi łączyć jedno - powinno być ono świeże, jak najwyższej jakości i nabite na pionowy ruszt. Brak widocznego rusztu może świadczyć o tym, że właściciel baru stosuje do swoich dań mięso rozmrożone lub mielone pochodzące z pozostałych resztek. 

Gatunek mięsa powinien być jednak w dużej mierze zależny od rodzaju wybranego kebaba. Wyróżnia się więc:

  • kebab sis - przygotowywany z wołowiny, drobiu i jagnięciny; możliwa jest też wersja z rybą;
  • kebab doner - powstaje z drobiu, baraniny albo wołowiny;
  • kebab adana - przyrządzany jest wyłącznie z mięsa wołowego, które jednocześnie jest bardzo ostro doprawione oraz nadziane na ruszt i odpowiednio przypieczone;

Kebab drobiowy vs. kebab wołowy

Podczas wyboru odpowiedniego mięsa do kebaba, należy przede wszystkim kierować się własnymi upodobaniami kulinarnymi. Kebab z mięsa wołowego z pewnością dodaje całemu daniu nieco ostrzejszego i pikantniejszego smaku. Przygotowane w właściwy sposób jest wyjątkowe miękkie i smaczne. Kebab drobiowy z kolei, przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie bardziej tradycyjną kuchnią. Dodatkowo, drób jest bardzo bezpieczną opcją i decydując się na dodanie go do kebabu, mogą mieć Państwo pewność, że jest to mięso zdrowe, bez zbędnych ulepszaczy czy podrobów. 

Osoby, które szczególną uwagę zwracają na to, aby ich dieta i codzienny posiłek były odpowiednio zbilansowane, powinny sugerować się przede wszystkim składnikami odżywczymi zawartymi w poszczególnych rodzajach mięsa. Wołowina zawiera w sobie dużo żelaza naturalnego pochodzenia, łatwo przyswajalnego przez organizm. Mięso drobiowe jest jednak dużo mniej kaloryczne i stanowi źródło cennego białka. 

Różnorodność rodzajów oraz smaków kebabów, zachęca jednak do spróbowania każdego z nich. Bo, po co ograniczać się tylko do jednego? Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz